Vårdens organisering, ledning och arbetsvillkor
Vårdens organisering, ledning och arbetsvillkor - område för forskning och verksamhetsutveckling
Syftet med Hälsoakademin Väst är att stärka samverkande parters möjligheter att bedriva framgångsrik utbildning, forskning, verksamhetsutveckling och innovation på ett sådant sätt att resultaten kommer parterna och samhället till nytta. Inom området Vårdens organisering, ledning och arbetsvillkor är målet att främja innovation inom hälso- och sjukvården. Det innebär projekt och aktiviteter med stor potential att främja gränsöverskridande verksamhetsutveckling som bidrar till att utforska, utveckla och sprida nya arbetssätt med speciell betoning på effektiv organisering, funktionell ledning och sunda arbetsvillkor. Därmed ökar även patienternas möjligheter att uppnå och bibehålla livskvalitet.
Effektiv organisering, funktionell ledning och sunda arbetsvillkor är kritiska aspekter av hälso- och sjukvården som ofta har en direkt påverkan på vårdens kvalitet och säkerhet, samt personalens välbefinnande. Effektiv organisering innebär bland annat att hälso- och sjukvården är strukturerad och organiserad på ett sådant sätt att effektiv resursanvändning främjas, samtidigt som vårdens kvalitet och säkerhet garanteras. Det innebär att utarbeta och implementera väldefinierade roller och ansvarsområden samt välfungerande processer och tydliga riktlinjer med hjälp av tillbörliga kommunikationskanaler. Därutöver inrymmer effektivt organisering även beredskapen att hälso- och sjukvårdssystemet ska kunna anpassa sig till såväl omvärldsförändringar som patientens individuella och unika behov.
Funktionell ledning innebär att chefer, men även informella ledare, inom hälso- och sjukvården uppvisar adekvata ledarskapskompetenser och beteenden. Det inkluderar förmågan att ge vägledning och stöd, främja och understödja funktionellt teamarbete, hantera såväl kontinuerlig som radikal förändring samt främja kontinuerligt lärande och förbättring i det dagliga arbetet. Det inkluderar även särskild kompetens att framgångsrikt kunna hantera motstridiga krav och förväntningar i det dagliga arbetet.
Sunda arbetsvillkor bidrar till att skapa en arbetsmiljö som främjar personalens välbefinnande, förhindrar utbrändhet och som möjliggör adekvat återhämtning. Det kan bland annat innebära att ge tillräckligt stöd till personalen, såväl på ett professionellt som personligt plan, att tillhandahålla relevant och adekvat fortbildning samt att ge tillräckliga resurser för att personalen ska kunna utföra sina arbetsuppgifter effektivt, patientsäkert och med hög kvalitet. Därutöver innebär sunda arbetsvillkor att främja en kultur som genomsyras av öppenhet, respekt och inkludering. Effektiv organisering, funktionell ledning och sunda arbetsvillkor är ömsesidig beroende förhållanden och påverkar varandra.
Forskningsprojekt som bedrivs inom området ska genomföras med hög vetenskaplig kvalitet. Forskningsprojektet som bedöms ha potential att leda till gränsöverskridande verksamhetsutveckling främjas och ska ha en flervetenskaplig och multiprofessionell ansats, där så är möjligt. Forskningen som bedrivs inom området ska vara stöd för verksamhetsutveckling och arbetsintegrerat lärande (AIL), det vill säga lärandet i och för arbetslivet. Målsättningen är att forskningsresultaten kommer till användning och får betydelse för vården genom att främja samverkan mellan olika organisationer, stärka ledarskapet samt utveckla medarbetarnas arbetsvillkor och -miljö, vilket därmed gagnar patienten.
Forskningsgruppen avser att på ett respektfullt och prestigelöst sätt vara en arena för kreativt forskningssamarbete över gränserna samt en mötesplats för utbyte av erfarenheter och idéer.
Är du intresserad och har någon idé om verksamhetsutveckling eller forskning inom området Vårdens organisering, ledning och arbetsvillkor är du varmt välkommen att kontakta:
Forskargruppens samordnare: Maivor Olsson-Tall
e-post: maivor.olsson-tall@hv.se
Mobil: +46 (0)76-80 83 822
RN, MScN, Ph.D.
Universitetslektor, Institutionen för Hälsovetenskap, Högskolan Väst
Ordförande i Utskottet för god forskningssed och etik, Högskolan Väst
Disputerad 2019 vid Göteborgs universitet med avhandlingen Bedömning i samverkan – en väg till remission vid schizofreni. http://hdl.handle.net/2077/60803